МОНТАЖ

- Вътрешен монтаж
- Външен монтаж


ВЪТРЕШЕН МОНТАЖ

Инструменти, нужни за монтаж:
 • Трион за рязане
 • Ъгъл
 • Ролетка
 • Линия
Подготовката преди монтажа може да започне:
Уверете се, че стените и тавана са сухи. Повърхностите трябва да не са прашни или мазни, защото в противен случай това може да се отрази недобре на залепването.

 1) Използвайте готовата форма и фин трион, за да одрежете профилите. Използвайте добре наточен трион със ситни зъбци, за да не повредите профилите. Не използвайте нож или нагорещена жица. Посредством матрицата ще можете да оформите правилни ъгли, особено на местата, където трябва да се снаждат.
 
2) Нанесете специално лепило на тънък слой по вътрешната страна на профила. Препоръчваме Ви да използвате нашето лепило, което едновременно залепва елементите и уплътнява. Може също така да използвате акрилно лепило. Нашето лепило слепва веднага. Ако елементът не е поставен правилно, имате около 10 минути да го коригирате преди да засъхне. Пълният период на съхнене е около 24 часа.
 
3) Натиснете внимателно профила на мястото му.
 
4) Премахнете остатъците от лепило с влажна кърпа и запълнете междинните отвори с лепило.
 
5) Боядисвайте само с бои на водна основа. Препоръчително е да не оставяте профилите небоядисани. Може да нанасяте всякакви акрилни и бои на водна основа дирекно върху профилите.
 


ВЪНШЕН МОНТАЖ

Преди пристъпване към монтаж на декоративните профили е необходимо да се провери основата. Тя трябва да отговаря на следните условия:
 • да бъде чиста
 • да бъде суха
 • достатъчно твърда
 • равна
 • гладка
 • по нея да няма остатъци от стар слой
 • необходимо е чрез шлифоване да се отстрани евентуална грапавост по фасадата на мястото на залепване на профила
За да може работата да протича правилно е небоходимо да се очертаят контурите на профила върху фасадата. За залепване да се използват лепила за пенополистирол (същите, които се използват за залепване на пенополистирол за топлоизолационни системи). Идеални са лепила, устойчиви на ниски температури.

 1) Лайсните се подготвят по размер.
 
2) Ръбовете се изглаждат добре с шкурка или четка. Долната страна (повърхността, която се залепва) се почиства от замърсявания и прах, възникнали по време на подготовката.
 
3) Лепилото се нанася върху страната за залепване (около 2 мм дебелина) с помощта на шпакла. Елементите се притискат към фасадата. Ако е необходимо профилът може да се подпре чрез забиването му с 10 см пирон, който се оставя до момента на втвърдяване на лепилото.

Нашата препоръка: Лепенето да започва отдолу, да се залепят най-напред лайсните, а по-късно и останалите декоративни елементи.
 
4) Ръбовете и челата се залепват с лепило. Фугите се изглаждат.
Профилите и елементите се оставят за около 24 часа да изсъхнат.
Трябва да се обърне внимание на на пълното затваряне на всички чела, така че профилът да се осигури срещу получаване на конденз от влагата.
 


5) В случаи на профили, покрити с кварцов слой може още мократа фуга да се посипе с прахообразен кварц до получаване на съответната структура на повърхността.
 
6) След залепването им, елементите могат да бъдат боядисани с акрилна фасадна боя.
Copyright (C) 2006-2022 ISOdekor